Областна дирекция по безопасност на храните – София - град


Директор: д-р Антон Симеонов Генов

Функции на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ):
  • организират и контролират идентификацията на животните
  • обработват и въвеждат данни в информационните системи, които се поддържат в БАБХ
  • контролират дейността на ветеринарномедицинските специалисти, които упражняват ветеринарномедицинска практика
  • организират и провеждат противоепизоотични мероприятия при ограничаване и ликвидиране на болести по животните и хранителни отравяния при хора и животни
  • изготвят годишни имунопрофилактични планове по здравеопазване на животните и координират и контролират имунопрофилактичната дейност, изпълнението на Държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните
  • изготвят становища до изпълнителния директор по заявления за издаване на лицензи за търговия на дребно с ВМП и разрешения за дейностите за търговия, преопаковане на ПРЗ и извършване на специализирани растителнозащитни услуги
  • контролират и при необходимост извършват дезинфекцията, дезинсекцията, дератизацията и девастацията

Контрол на:

  • съхранението, търговията и употребата на ВМП
  • събирането, съхранението, транспортирането и обезвреждането на страничните животински продукти и продуктите от тях
  • спазването на ветеринарномедицинските изисквания и зоохигиенните параметри в животновъдните обекти
  • спазването на изискванията за хуманно отношение към животните
  • производството, съхранението, търговията и употребата на фуражи
  • транспортните средства, превозващи животни, суровини и храни, странични животински продукти и продукти от тях и фуражи
  • безопасността и качеството на суровини и храни, фуражи, материали и предмети предназначении за контакт с храни в обектите за производство съхранение и търговия
  • междинни предприятия за съхранение и предприятия за преработка на странични животински продукти
  • генетично модифицираните организми, продукти съдържащи, състоящи се или произведени от ГМО
  • ежегодна оценка на риска в:
    • обектите за производство, съхранение и търговия със суровини и храни
    • обектите за производство, съхранение, търговия и употреба на фуражи
    • обектите за съхранение, търговия и употреба на ВМП
    • обектите с епизоотично значение по отношение на здравеопазване, идентификация и хуманно отношение към животните
  • осигуряват бързо и адекватно действие на регионално ниво при наличието на:
    • нотификации по RASFF за бързо съобщаване в случай на опасност, която произтича от храни и фуражи
    • сигнали за други извънредни ситуации, засягащи здравния статус на животните и растенията и/или контрола и безопасността на храните, фуражите, ПРЗ и торове
  • уведомяват ЦУ на БАБХ при възникването на извънредни ситуации или кризи свързани с дейността на БАБХ и предприемат действия по ограничаване или ликвидиране последствията от тях в случаите, определени със закон
  • извършват контрол на съответствието на качествените характеристики на храните с изискванията на национални стандарти, технологични документации, стандарти разработени от браншови организации и одобрени от компетентния орган

адрес гр. София (София) бул. Данаил Николаев №7

телефон 02 944 46 36

e-mail antongenov@abv.bg
rvs_22@nvms.government.bg

прегледи 9737